دوره 9، شماره 4 - ( 9-1400 )                   جلد 9 شماره 4 صفحات 122-109 | برگشت به فهرست نسخه ها

Raeesi M M, Mohammad Ali Nezhad F. An analysis of neighborhood architecture based on the maximum desired size of the neighborhood from the perspective of religious texts. JRIA 2021; 9 (4) :109-122
رئیسی محمدمنان، محمدعلی نژاد فاطمه. تبیین مقیاس و مدل کلی محله متشکل از واحدهای همسایگی از منظر اسلامی. پژوهش‌هاي معماري اسلامي. 1400; 9 (4) :109-122

دانشگاه قم
یکی از اصول مهم معماری و شهرسازی اسلامی، اصل محله محوری است که عدم توجه به این مهم، سبب بروز مسائل مختلفی در نظام اجتماعی کالبدی شهرهای معاصر ایران اعم از افزایش بار ترافیکی شهر به دلیل مراجعات فرا محلی و مسائل زیست محیطی حاصل از آن و غیره شده است. لازمه حل این مسائل، احیاء مجدد اصل محله محوری در شهرهای معاصر است اما مقدمه این مهم، تبیین چیستیِ محله از منظر اسلامی  است که بخشی از این موضوع، به تبیین شاخصه های عددی محله و به ویژه مساحت آن مربوط می شود. در این پژوهش با استفاده از روش استدلال منطقی و با استناد به متون و منابع دینی، سعی بر استنباط الگوی مطلوب معماری محله بر اساس حداکثر اندازه مطلوب آن از منظر اسلامی است. بر اساس یافته های این پژوهش، یک محله مطلوب از منظر اسلامی محله­ای است با مرکزیت مسجد محله با حداکثر 160 پلاک مسکونی در چهار سمت مسجد (در هر سمت حداکثر تا 40 پلاک)، با حداکثر مساحت تقریبیِ 20 هکتار و حداکثر تراکم ناخالص مسکونی 80 نفر در هکتار.