دوره 9، شماره 4 - ( 9-1400 )                   جلد 9 شماره 4 صفحات 93-77 | برگشت به فهرست نسخه ها

mohammadzadeh M, farkisch H. Evaluation of vernacular architecture typology to achieve residential design principles in Mashe neighborhood, Kish Island. JRIA 2021; 9 (4) :77-93
محمدزاده مهدی، فرکیش هیرو. بررسی گونه شناسی معماری بومی جهت دستیابی به اصول طراحی بناهای مسکونی در محله ماشه، جزیره کیش. پژوهش‌هاي معماري اسلامي. 1400; 9 (4) :77-93

با توجه به روند ساخت و ساز و ظهور فناوری‌های نوین در صنعت ساختمان استفاده از الگوهای معماری بومی در بناهای امروز کمتر دیده می‌شود. این در حالی است که نیاز به شناخت ویژگی‌های معماری بومی جهت باز زنده سازی و حفظ هویت دارای اهمیت بسیاری است. زنده‌سازی بناهای بومی یک منطقه نیازمند شناخت، تحلیل، ارائه الگوی مناسب یک منطقه، بافت محات و گونه‌های ساختمانی آن می باشد. از اهداف عمده در این پژوهش بازشناخت معماری بناها، الگوی بافت بومی و سنتی در حال تخریب محله ماشه از جزیره کیش به جهت احیای هویت بومی منطقه می باشد. این پژوهش ابتدا با نگاهی توصیفی تحلیلی، مروری بر مباحث کلیدی مطرح و مرتبط با معماری بومی، بافت شهری و گونه‌شناسی در معماری دارد. سپس ضمن تحلیل و تشریح، از روش تحقیق مورد پژوهی جهت شناخت و ارزیابی محله ماشه بهره گرفته شده است. در نهایت با توجه به یافته‌ها و نتایج به دست آمده از تحلیل کالبدی و مطالعات گونه شناسی خانه‌های بومی، موثرترین فاکتورهای بومی این محله شناسایی شد. فاکتورهای کالبدی موثر شامل شبکه معابر، نظام توده و فضا، دانه‌بندی و قطعه بندی، سازماندهی فضایی، ارتفاع و هندسه بودند. نتایج تحقیق بر اساس گونه شناسی، بافت محله ماشه را در چهار دسته کلی مورد بررسی قرار داده است که می‌تواند توسط معماران و شهرسازان در ساخت و سازهای مبتنی بر هویت بومی منطقه مورد توجه قرار گیرد.
دریافت: 1398/9/8 | پذیرش: 1400/3/19 | انتشار: 1400/11/29

1. ارجمندنیا، اصغر. 1375 . الگوی تفکیک زمین و الگوی مصرف مسکن، در مجموعه مقالات سومین سمینار سیاست های توسعه مسکن در ایران، وزارت مسکن و شهرسازی، جلد اول .
2. اسپنانی، عباسعلی. 1379. اقلیم معماری جزیره کیش، پایان نامه کارشناسی ارشد رشته جغرافیای طبیعی(گرایش اقلیم شناسی)، دانشگاه اصفهان .
3. اسپنانی، عباسعلی. 1383. قابلیت های اقلیم شناختی معماری بومی، (مطالعه ی موردی، جزیره کیش)، نشریه پیک نور، دوره2، شماره2، تهران .
4. پیرنیا، محمد کریم. 1390، معماری ایرانی، تدوین و گردآوری دکتر غلامحسین معماریان، تهران: سروش دانش .
5. ذاکر حقیقی، کیانوش و ماجدی، حمید و حبیب، فرح. 1389. تدوین شاخصه های موثر بر گونه شناسی بافت شهری، نشریه هویت شهر، شماره7.
6. رنجبر، احسان و پورجعفر، محمدرضا و خلیجی، کیوان. 1389. خلاقیت های طراحی اقلیمی متناسب با جریان باد در بافت قدیم بوشهر، فصل نامه باغ نظر، شماره سیزده، تهران .
7. سلطانی، مهرداد، منصوری، امیر، فرزین، احمدعلی. 1391. تطبیق نقش الگو و مفاهیم مبتنی بر تجربه در فضای معماری، مجله باغ نظر، شماره 21.
8. سعیدی، عباس. 1381. برخی جنبه های ویژه و بومی نظام سکونتگاهی جزیره کیش، نشریه مسکن و محیط روستا، شماره 97، بهار.
9. فلامکی، محمد منصور. 1384. معماری بومی. تهران: نشر فضا .
10. فلامکی ، محمد منصور. 1387. باز زنده سازی بناها و شهرهای تاریخی، تهران: دانشگاه تهران .
11. قبادیان، وحید. 1377. بررسی اقلیمی ابنیه سنتی ایران، تهران: دانشگاه تهران .
12. قبادیان، وحید و فیض مهدوی، محمد. 1372. طراحی اقلیمی اصول نظری و اجرایی کاربرد انرژی در ساختمان، تهران ، دانشگاه تهران، چاپ هشتم .
13. کبیری، احمد و فرهنگی، عادل. 1372. مرمت بناهای تاریخی جزیره کیش و محوطه باستانی شهر حریره، مجله اثر، شماره 22 و 23، سازمان میراث فرهنگی، تهران .
14. کسمایی، مرتضی. 1382. اقلیم و معماری، اصفهان: نشرخاک .
15. لنگ، جان. 1383. آفرینش نظریه معماری، ت، علیرضا عینی فر، تهران: دانشگاه تهران .
16. مایس، پیرفون. 1383. نگاهی به مبانی معماری از فرم تا مکان همراه با تحلیل و قیاس مبانی معماری ایران، ترجمه و تعلیق سیمون آیوازیان، چاپ اول، تهران: دانشگاه تهران .
17. محمدیان خراسانی، روشنک و حیدری مقدم، رامین. 1378. طراحی الگوی مسکن کنگ و طراحی و ارائه ضوابط طراحی کنگ، پایان نامه کارشناسی ارشد معماری، مجتمع هنر، دانشکده معماری و شهرسازی .
18. مختارپور، رجبعلی و عبداله پور، جمال. 1388. دانش بومی در معماری سنتی کیش. کیش: سازمان منطقه آزاد کیش .
19. مختارپور، رجبعلی. 1380. از خانه پدری تا خانه سازمانی نگاهی به طرح جابجایی سکونتگاه بومیان کیش از ماشه به سفین جدید 1356، مجله مسکن و محیط روستا، شماره 95 و 96، پائیز و زمستان 1380.
20. مختارپور، رجبعلی. 1385. دو سال با بومیان جزیره کیش، چاپ اول، تهران: ورجاوند .
21. معماریان، غلامحسین و طبرسا، محمدعلی. 1392. گونه و گونه شناسی معماری، نشریه معماری و شهرسازی ایران، شماره6 .
22. معماریان، غلامحسین. 1384. سیری در مبانی نظری معماری، تهران: سروش دانش .
23. همایون، غلامعلی. 1356. روستای کندوان، مجله بررسی های تاریخی، شماره یک .
24. ئیل خانی، اکرم. 1377. طرح و مرمت و احیای مسجد جامع ماشه جزیره کیش، پروژه نهایی مرمت و احیای بناهای تاریخی، مرکز آموزش عالی میراث فرهنگی کشور، سازمان منطقه آزاد کیش.