دوره 10، شماره 4 - ( 10-1401 )                   جلد 10 شماره 4 صفحات 0-0 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Khavas M, bemanian M. Proportions in the height components of the four-porch mosques. Journal title 2022; 10 (4)
URL: http://jria.iust.ac.ir/article-1-1281-fa.html
خواس مجید، بمانیان محمدرضا. بررسی تناسبات در اجزای ارتفاعی نمای مساجد چهار ایوانی. عنوان نشریه. 1401; 10 (4)

URL: http://jria.iust.ac.ir/article-1-1281-fa.html


دانشگاه تربیت مدرس
چکیده:   (609 مشاهده)
تناسبات را می توان یک مفهوم ریاضی نام برد که در معماری رابطه ی مناسبی بین اجزای پدید آورنده ی اثر بوجود می آورد و احساس نظم و سامان دهی، میان بخش های یک ترکیب بصری را در مخاطب ایجاد می کند. تناسبات می توانند علاوه بر نظم ، پدید آورنده ی حس زیبایی نیز گردند. هنرمندان و معماران سنتی ایران به تناسبات و تقسیمات هندسی به دلیل رابطه های نهفته در آن ها علاقه و توجه داشته اند و همواره در آثار خود از این تناسبات بهره می بردند .پژوهش حاضر کوششی در جستجوی ردپای تناسبات درمساجد ایران به عنوان یکی از برجسته ترین عناصر در معماری اسلامی ایران می باشد که با تحقیق توصیفی ، تحلیلی و مطالعات کتابخانه ای و  میدانی، تناسبات ارتفاعی مساجد چهار ایوانی  را مورد کنکاش قرار داده است. کوشش شده است که یک الگوی ارتفاعی  یا یک الگوی ارتباطی بین اجزای ارتفاعی هر یک از هشت مسجد استخراج گردد به صورتی که بتوان یک سلسله مراتب طراحی ارتفاعی را در هر یک از مساجد گمان کرد .در انتها با بررسی تناسبات و الگوهای ارتفاعی  یافت گردید ، در 8 نمونه تحلیل شده ،تمامی عناصر ارتفاعی پژوهش از ارتفاع نمای صحن و کوتاهترین ایوان مجموعه با تناسبات زرین و ایرانی اسلامی بدست آمده اند.در تمامی نمونه های بررسی شده ، کوتاهترین ایوان مجموعه  با ارتفاع نمای صحن حیاط دارای تناسباتی نزدیک به تناسبات زرین نسبت به یکدیگر می باشند. در مساجد گوهرشاد ،جامع زواره ، جامع اصفهان و امام بروجرد یک الگوی مشابه در نمای ایوان جنوبی وجود دارد بدین صورت که ارتفاع این ایوان تقریبا دو برابر ارتفاع نمای صحن در این چهار مسجد می باشد.
متن کامل [PDF 1214 kb]   (16 دریافت)    

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله پژوهش های معماری اسلامی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2023 CC BY-NC 4.0 | Iran University of Science & Technology

Designed & Developed by : Yektaweb